GRATIS VERZENDING VANAF €150,-

VOOR 22:00 UUR BESTELD = MORGEN IN HUIS

ERVAAR | PROEF | BELEEF

BBQ WINKEL | GIFTSHOP | COFFEE TO GO

Waarvoor gebruik je rookhout chunks | Rauw 21

Waarvoor gebruik je rookhout chunks | Rauw 21

Wanneer gebruik je rookhout chunks

Bij het barbecueën gebruik je behalve kruiden en specerijen ook rookhout. Rookhout geeft het net die typische rooksmaak die zo geliefd is met het barbecueën. Er zijn vele verschillende soorten en smaken rookhout chunks. Wat is rookhout nou eigenlijk? En waar worden die nou voor gebruikt? Wat zijn de voordelen van de rookhout chunks nou precies voor je vlees? Zo zijn er ook verschillende smaken om je vlees in te roken! In dit blog zal ik deze vragen uitgebreid voor u beantwoorden.

 

Wat is rookhout?

Rookhout heeft verschillende soorten en maten. Welke soort rookhout je gebruikt ligt heel erg aan wat je gaat bereiden. Rookhout is er in verschillende soorten hout, waarvan elke houtsoort bij een bepaald ingrediënt past. Daarnaast zijn er ook verschillende vormen rookhout: houtmot. Snippers, chunks, pellets en rookplankjes.

 

Welke soorten hout niet gebruiken voor op de barbecue

Hiernaast zijn er ook een aantal houtsoorten die je niet kunt gebruiken voor op de barbecue. Deze soorten hout hebben veel hars en geven hierdoor een hele bittere rook af. Dit is niet lekker en kunnen ook slecht voor je zijn. Vermijd de volgende soorten hout als rookhout: amberboom, cipres, den, eucalyptus, iep, spar en wilde vijg.

 

Waarvoor gebruik je rookhout chunks?

Rookhout chunks zijn geschikt voor alle afsluitbare houtskool BBQ of kamado. Ze worden vooral gebruikt voor het koud roken. Rookhout wordt gebruikt als natuurlijke smaakmaker. Met rookhout chunks wil je dat de rooksmaak tot de kern doordringt. De chunks zijn grote blokken en leg je tussen of naast de brandende kolen. Dit doe je vlak voordat het vlees op de barbecue gaat. Om directe verbranding te voorkomen zou je de chunks van tevoren nat kunnen maken. Je moet wel uitkijken niet te veel rookhout chunks te gebruiken. Dit kan voor een bittere smaak zorgen. Probeer altijd met een beetje te beginnen en wat extra toe te voegen wanneer het nodig is. Zo leer je vanzelf welke hoeveelheid naar wens is. Omdat het grote chunks zijn, is dit hout erg geschikt voor low en slow werk. (Ons aanbod in rookhout chunks) 

 

Wat zijn de voordelen van rookhout chunks?

Omdat rookhout chunks grote stukken hout zijn. Verbranden de chunks minder snel en zullen ze een stuk langzamer opbranden dan bijvoorbeeld rookhout snippers. Er zijn veel verschillende houtsoorten. Iedere houtsoort heeft dan ook zijn eigen kenmerken. Doordat ze allemaal hun eigen kenmerken hebben passen verschillende smaken ook beter bij bepaalde gerechten.

 

Waarvoor gebruik je rookhout chunks kersen?

Rookhout chunks kersen hebben een subtiele zoet-fruitige smaak. Deze zijn het best te combineren met varkensvlees, lamsvlees, rundvlees, donker gevogelte, wild gevogelte, groenten en fruit.

 

Wanneer gebruik je rookhout appel chunks?

Rookhout appel chunks hebben een milde en zoete, fruitige smaak. Deze zijn het best te combineren varken. Daarnaast gaat het ook goed samen in combinatie met: kip, vis en schaaldieren, lamsvlees en rundvlees.

Verder zijn bieden wij ook nog eiken en beuken rookhout chunks aan. Beuken heeft een neutrale rooksmaak. Beuken rookhout is erg mooi te combineren met paling, varken, ham, varken worst, en zalm. Eiken geeft een heerlijke geur af, daarnaast zijn alle eikensoorten geschikt als rookhout. Eiken rookhout is erg mooi te combineren met kalkoen, paling, varken, worst, rood vlees, wild vlees en zalm.