Complete gids voor het inbranden van gietijzer

Het inbranden van gietijzer, waarom doen we dit?

Gietijzer is geliefd om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, maar het vereist wel speciale aandacht om het optimaal te houden. Een cruciale stap hierin is het inbranden, ook wel 'seasonen' genoemd. In deze gids leggen we uit hoe en waarom je dit doet met de producten van RAUW21.

Inbranden van gietijzer doe je met de speciale cast iron conditioner van RAUW21. Deze conditioner creëert een beschermend vetlaagje op je pan, waardoor roestvorming wordt voorkomen. Een flesje bevat 250 ml en is voldoende om je gietijzeren producten langdurig te beschermen.

Het inbranden met de cast iron conditioner van RAUW21 zorgt niet alleen voor een langere levensduur van je gietijzer, maar biedt ook bescherming tegen roest en vuil. Deze conditioner is voedselveilig, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de smaak van je gerechten. Na het inbranden krijgt je gietijzer een vernieuwde uitstraling en is het direct klaar voor gebruik.

Inbranden doe je zo!

Start met het reinigen van je gietijzer met heet water en droog het grondig. Verwarm je BBQ tot 170 graden, plaats het gietijzeren product erin en laat het 30 minuten opwarmen. Laat het vervolgens afkoelen, breng de cast iron conditioner aan en verhit het opnieuw tot het begint te walmen. Herhaal deze stappen minimaal drie keer voor het beste resultaat.

Als je net een gietijzeren rooster of Dutch Oven hebt gekocht dan moet deze voor gebruik altijd goed schoon gemaakt worden met heet water. De gietijzeren producten hebben namelijk vanuit de fabriek een soort was laag. Deze moet worden verwijderd voordat je gebruik maakt van je gietijzer. Gebruik nooit zeep bij het schoonmaken van gietijzeren producten.

Volg de onderstaande stappen om jouw gietijzer te behandelen.

  1. Maak het goed schoon met heet water en daarna goed droog.
  2. Verwarm je bbq naar 170 graden, plaats het gietijzeren product ongeveer 30 minuten in de bbq en laat het gietijzer goed heet worden. Door de hitte gaan de poriën van het gietijzer open en kan het vocht verdampen. Dat is heel belangrijk; hoe meer vocht, hoe meer roest!.
  3. Laat de Dutch Oven of het rooster afkoelen en spuit het in met een spray of wrijf het in met bijvoorbeeld The Windmill Conditioner, Crisco, kokosvet of rijstolie. Doe dit niet te dik, en vergeet de buitenkant van het gietijzer niet.
  4. Als je de Dutch Oven of rooster goed hebt ingesmeerd of gesprayd verhit je de pan tot het begint te walmen. Hierna laat je de Dutch Oven of rooster afkoelen.  
  5. Herhaal deze stappen minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt. Na het inbranden is het product direct klaar voor gebruik en kan je genieten van je heerlijke gerechten. 

Na bovenstaande stappen is de pan goed ingebrand en ben je klaar om er geweldige recepten mee te bereiden. Tip: maak na het gebruik van gietijzeren product deze zo snel mogelijk schoon met water. Gebruik geen zeep! Daarvan gaat de beschermende laag eraf. Voor een nog betere beschermlaag, kan je het gietijzeren product na de eerste paar keer nogmaals invetten

RAUW21 staat voor je klaar

Bij RAUW21 bieden we de cast iron conditioner voor het inbranden van je gietijzer. Met onze conditioner voorkom je roest en verleng je de levensduur van je gietijzeren producten. Naast de seasoning hebben we een breed assortiment gietijzeren producten beschikbaar.

Meer informatie nodig over het 'seasonen'? Bekijk dan ons bestand.

Wil je de producten van RAUW21 liever eerst zien of persoonlijk advies krijgen? Bezoek onze winkel in Ouderkerk aan den IJssel voor deskundig advies. Heb je vragen? Onze live chat op de website, telefoon en e-mail staan klaar om je te helpen!

Vind je dit interessant? Deel & like!

Opmerkingen (0)

Schrijf een reactie